lørdag den 15. februar 2014

Mine bedste flødeboller

Et hit for voksne og børn, men vær opmærksom på den store sukkermængde. Jeg har endnu ikke kunnet lave dem sukkerfri, da Sukrin og kokospalmesukker ikke smelter og agerer på samme måde som sukker og glukosesirup. Disse candidavenlige flødeboller kan bruges, hvis sukkeret er strengt forbudt.





Mine bedste flødeboller

Ca. 10-15 stk. (glutenfri og mælkefri)

Ingredienser

225-250 gram sukker

1 ½ dl vand

75 gram glukosesirup

-

100 gram pasteuriserede æggehvider (må ikke komme direkte fra køleskabet)

1 spsk. sukker

½ tsk. vaniljepulver – tilsættes først til allersidst

Evt. 50 gram pulveriserede bær (fx hindbær, blåbær eller jordbær)

-

Bunde

En stor stang marcipan (også gerne marcipan med smag fx appelsin, mynte eller lakrids)

-

400-450 gram tempereret chokolade (lav din egen chokolade, hvis den skal være fuldstændig mælkefri, eller køb Raw chokolade - hvis du kan finde Plamil i Sverige eller fra England, er dette også en mulighed)

-

Drys: Hakkede nødder, bærpulver, lakridspulver, kokosmel


Sådan gør du:

Vand, sukker og glukose koges i en gryde uden omrøring til massen er 116-117 grader varm. Det tager ca. 20-30 minutter. Brug fx et bolsjetermometer til at måle med.

Mens sukkermassen bliver klar, skæres marcipanen i skiver, rulles til kugler, og trykkes flade på et stykke bagepapir.

Når sukkermassen er næsten klar, piskes hviderne næsten stive med sukker.

Hæld den varme sukkerlage over hviderne under el-piskning, og pisk i 8-10 minutter til massen er meget stiv og kan stå selv. Tilsæt vaniljepulver og eventuelt bærpulver nu. Rør et par gange. Nu er massen klar til brug.

Brug en stor frysepose med en tylle i bunden, hvis flødebollerne skal se professionelle ud. Ellers klippes der bare hul i posen, og skummet sprøjtes ud nedefra og op, uden at dreje rundt på bundene.

Sæt flødebollerne et køligt sted, mens chokoladen tempereres. Flødebollerne må gerne stå et par timer, så skummet sætter sig. Det gør det nemmere at hælde chokolade på, men det er ikke nødvendigt.

Chokoladen tempereres ved at hakke chokoladen. Halvdelen hældes i en gryde med tyk bund. Smelt chokoladen på laveste varme. Når chokoladen er smeltet, tages gryden af varmen og resten af chokoladen hældes i. Når al chokoladen er opløst, hældes chokoladen i en skål. Chokoladen skal helst være 30-31 grader. Hvis chokoladen må være mere flydende, kan man tilsætte lidt mere kakaosmør.

Tag en flødebolle med en gaffel. Hold den over chokoladeskålen. Brug en ske til at hælde chokoladen over flødebollen, så det bliver jævnt fordelt. Lad overskydende chokolade dryppe af, inden flødebollen sættes tilbage på bagepapiret. Hvis der skal drys på flødebollerne, skal dette gøres mens chokoladen stadig er glat og flydende.

Sæt flødebollerne et køligt sted, indtil chokoladen er fast.

Servér.

Bollerne kan holde sig op til 2 uger i køleskabet. Når skummet begynder at krystallisere, kan flødebollerne sagtens spises, men er dog knasende.


Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar